Jump to content

Is goud nog een waardige uitweg tegen lage rente en onzekere beurzen?


CashCow

Recommended Posts

In elke beleggingsportfolio zou plaats moeten zijn voor goud (en zilver). Echter, beleggen hierin moet je niet doen voor korte termijn. In de afgelopen drie jaar heeft goud een grillige op en neercurve vertoond. Maar wanneer je het nuchter en op langere termijn bekijkt kan je alleen maar met eigen ogen vaststellen dat goud middellange en zeker lange termijn steeds een solide en veilige investering kan genoemd worden. Goud is dan ook de enige echte veilige haven, en niet het klassieke spaarboekje. Met de rentes van vanndaag hoef je het niet op de bank laten staan. Bovendien, als je slim goud koopt (en verkoopt) blijft e.a. lekker onder de radar :P

Link to comment
Share on other sites

Hi Nic, ja Maple Leaves zijn goed en heel courant. Ikzelf prefereer staafjes van 5 of 10 gram van Umicore, Perth Minth etc. Ik heb gezien dat deze heel courant zijn en makkelijk te verkopen zijn op bv marktplaats, ebay. Een maple leave is is al snel 1100 euro, niet voor iedereen weggelegd. Je kan e.a. natuurlijk altijd heel makkelijk verkopen via een betrouwbare winkel (hier zijn er in NL een aantal van en in Antwerpen wat meer)

Link to comment
Share on other sites

Zoals ik over de Bitcoin denk zo denk ik ook over goud. Waardering is veel te veel opgelopen omdat men het bancaire systeem niet meer vertrouwt. Daar valt iets voor te zeggen na 2008, maar ik geloof niet zo in goud als belegging. Veel te volatiel en geen duidelijke fair value aan te geven. Wat de (goud)gek(kie) er voor geeft.

Link to comment
Share on other sites

Ik begrijp wat je bedoeld JackPot, maar ben het niet helemaal eens. Ik geloof in spreiding. Bovendien ben ik geen fan van banken. Noodzakelijk kwaad zeg maar.

Geld is heel erg aan inflatie overhevig. Zo heb je overheden die zo maar hele bergen geld bijdrukken (is in feite een "waardepapier" waar geen intrensieke waarde tegen over staat). Een goed voorbeeld: toen ik 7 jaar geleden naar Australie vertrok kreeg ik voor 1 euro nog bijna 2 AUD. Nu krijg ik voor diezelfde euro nog maar 1.30 AUD.

En daarnaast heb je de gierige banken die als maar hogere bonussen willen. Als het dan even moeilijk wordt, vallen de banken om. Of nog erger, de overheid voert opeens een soort taks in op spaargeld (zoals er in Griekenland en Cyprus is gebeurd). Ik denk dat een hoop Grieken wensden dat ze hun geld in goud hadden bewaard en niet op de bank :-)

Goud heeft intrensieke waarde en er zal alltijd een plaats zijn voor goud (en zilver) in de maatschappij. Vooral in landen als Afrika, India en China is men er dol op (en er zijn ook steeds meer overheden die het inkopen vanwege de intrensieke waarde). Dus al is er geen koppelling meer tussen goud en geld, goud heeft nog steeds zijn plekje. Ik denk dus niet dat er sprake is van een goud bubble, dit in tegenstelling tot veel aandelen. Dat het goud produkt volatile is is waar, ik raad ook niet aan om te beleggen in goud met de korte termijn in gedachten.

Link to comment
Share on other sites

Ha! Ik zie het echt HEEL anders. Ik geloof totaal niet in goud als veilige haven. Ik zou mijn centen nog liever in een indextracker duwen. De intrinsieke waarde van goud is trouwens maar beperkt. Ja, soit je maakt er leuke scartkabels van, maar verder....

Ook doe ik niet mee aan het "banken de zwarte piet toeschuiven" dat ze bonus willen is vrij normaal. In het buitenland verdienen bankier tegenwoordig ongeveer het 6-voudige. Dan krijg je het fenomeen "braindrain".

Link to comment
Share on other sites

De toekomst is helaas ook niet rooskleurig. De problemen op de financiele markten zijn nog lang niet opgelost, sterker nog, men gaat gewoon door alsof er niets is gebeurd. Schuldenplalfond VS stijgt alsmaar, slechte hypotheken worden gewoon weer verkocht, bonussen van bankiers gaan gewoon weer omhoog. Het is nu wachten op de volgende "correctie" @-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...