Jump to content

Inspelen op herstel AEX


jobbreda

Recommended Posts

Sinds het besluit van de ECB is de AEX sterk gedaald zoals we allemaal weten. Het hoogste punt vorige week was rond de 472, terwijl we nu rond de 442 staan op moment van schrijven. De decembermaand is normaal gesproken een maand zonder veel grote gebeurtenissen. Meestal wordt december gekenmerkt door lage volumes en een mooie decemberrally. December is statistisch gezien de beste maand van de AEX met het laagste volume. Naar mijn idee komt dit omdat de grote spelers op de markt uitkijken naar het eind van het jaar en minder bijzondere transacties doen.

Hier kan je als kleine belegger goed op inspelen. Gemiddeld genomen was de maand december goed voor +2,1% sinds 2000. Ik denk dat de AEX vanaf nu gezien een hoger percentage laat zien tot het einde van het jaar. Misschien zelfs wel richting de 5%. Kijk wel uit voor het rente besluit van de FED (Amerika) op 17 december. Er kan dan van alles gebeuren zoals we 4 december met de ECB zagen. Ik adviseer een long positie op de AEX tot het einde van het jaar. Hierbij is het wellicht verstandig om kort voor het rentebesluit de positie te verkopen en na het besluit opnieuw naar de AEX te kijken.

Je kan het makkelijkste inspelen op een stijging van de AEX door een turbo of sprinter (verschillende namen voor hetzelfde product) te kopen. Dit is een product dat de onderliggende waarde volgt met een hefboom. De bank betaald een deel van de onderliggende waarde, over dit deel betaal je rente kosten aan de bank. Het overige deel betaal jij. Omdat je maar een deel van de onderliggende waarde betaald heb je automatisch een hefboom, dit omdat de sprinter de onderliggende waarde een-op-een volgt.

Een voorbeeld aandeel XXX kost €10,-. Je koopt een sprinter long, met stoploss 8 en hefboom 5. De bank betaald de eerste 8 euro van de onderliggende waarde, jij betaald de overige 2 euro. Je investeert dus 2 euro per sprinter. Stel het aandeel stijgt naar 11 euro. De sprinter is nu 3 euro waard. Dit is een stijging van 50% terwijl het aandeel maar 10% is gestegen, dit komt door de hefboom van 5. Want 10% * 5 = 50%. In de praktijk is de sprinter/turbo iets gecompliceerde, maar dit is de basis van het product. ING heeft zeer heldere overzichittelijk filmpjes gemaakt waarin ze het duidelijk uitleggen.

Dit is slechts een idee en natuurlijk geldt resultaten uit het verleden bieden geen garantie van de toekomst. Maar ik denk dat de daling van vorige week een uitgelezen kans is voor een mooie transactie. Wat denken jullie?

Job

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hi @jobbreda, bedankt voor je mooi post hier op OneTime. Ik zag dat je ook goed gescoord had in de bux challenge. Een herstel van de AEX, of welke beurs dan ook, zal wel een keer komen maar denk persoonlijk dat er dermate veel onzekerheden in de markt zitten op dit moment dat de tijd er nog niet rijp voor is.

De aankomende renteverhoging in de US, en met name de forward guidance die Yellen uit gaat spreken zal de markten in beweging zetten en dit kan een mooie kans zijn om in te stappen.

Zeker als kleine belegger is er goed op in te springen met derivaten (turbo's, opties, of wat dan ook) en kan je met een hefboom mooie rendementen en winsten pakken. Garantie uiteraard tot de voordeur, maar wie niet waagt wie niet wint.

Ook de binary options aanbieders passen enigzins in dit verhaal en ook het gokken met serious Bux is een mogelijkheid.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...