Jump to content

Gaat de olieprijs naar $0 dollar?


JackPot

Recommended Posts

Dat de olieprijs hard dalende is moge al algemeen bekend zijn en gelukkig merken we dit ook reeds aan de benzinepomp. Dat er nog steeds 1 euro betaald moet worden voor een litertje diesel benzine heeft vooral te maken met accijnsen en btw. De olieprijs wordt vaak genoemd als Brent olie (Noordzee olie) of WTI Crude olie. Deze prijs wordt bepaald door futures contracten op de beurs en noteert op dit moment op ongeveer $30. 

North Dakota Sour, is ook een soort van olie in de Verenigde Staten en deze prijs noteert op dit moment rond het nulpunt nadat deze 2 jaar geleden nog $47 per vat kostte! Gaat de gangbare brent crude ook naar de $0? Het begint er op te lijken en de verwachtingen van de grote investeringsbanken JPMorgan en Goldman Sachs voorspellen al een prijs van $15 tot $20. 

West_Texas_Pumpjack.JPG

Dat Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) er ook last van heeft is duidelijk met een koers van 17 euro op dit moment en een verwacht dividend rendement van circa 10%!

Wat verwachten jullie? Tot hoe laag kan het zwarte goud nog dalen? En zou je zelf er in durven handelen?

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Goede vraag @jackgo en voornamelijk afhankelijk van het risico dat je wilt nemen. Je kunt relatief makkelijk beleggen in de olieprijs door middel van de US-tracker OIL of USO

http://finance.yahoo.com/echarts?s=USO+Interactive#symbol=USO;range=1y

http://finance.yahoo.com/echarts?s=OIL+Interactive#symbol=OIL;range=1y

Je kunt ook in olie futures handelen maar dat is al wat lastiger als particulier.

Ook bestaan er met wat meer risico turbo's op de olieprijs van ABN/RBS en Sprinters van ING.

Link to comment
Share on other sites

JackPot zei:

Goede vraag @jackgo en voornamelijk afhankelijk van het risico dat je wilt nemen. Je kunt relatief makkelijk beleggen in de olieprijs door middel van de US-tracker OIL of USO

http://finance.yahoo.com/echarts?s=USO+Interactive#symbol=USO;range=1y

http://finance.yahoo.com/echarts?s=OIL+Interactive#symbol=OIL;range=1y

Thanks voor deze tips. 

Link to comment
Share on other sites

Thanks Jackpot.

Laat t allemaal eerst even uitrazen......wanneer de beurs wat tot rust komt dan stap ik wel in.Kan nog wel eens een slachtveld worden de komende weken/maanden. Onrust in Italie (bankrun) steekt ook weer de kop op......

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Op dit moment is er een overproductie van olie van ongeveer 1,5 miljoen vaten per dag. Dit klinkt als een aantal en zou verklaren dat de prijs van olie zo gedaald is. Elk vat bevat namelijk 159 liter olie!

 Als je het overigens afzet tegen het totale verbruik per dag van 94 miljoen vaten per dag in de wereld valt het alleszins mee. Desalniettemin moet deze  250 miljoen liter olie die overblijft per dag toch ergens worden opgeslagen! Het is bijna goedkoper om het te dumpen.

Link to comment
Share on other sites

Wat een goed onderwerp weer @Jackpot .

Ik ben mij op het moment aan het inlezen en - kijken om mij voor te bereiden op de toekomst. Ik lees onder andere Willem Middelkoop "de permanente oliecrisis " en David Strahan "the Last Oil Shock "  . Wat er nu gebeurt , met de absurd lage olieprijzen gaat natuurlijk geheel tegen de intuïtie in . Ook beleggers hebben een stijging van olie prijzen ingecalculeerd, en de huidige  daling leidt tot grote verliezen ( denk aan het derivatenprobleem dat via  Deutsche Bank nu aan de oppervlakte komt ) . We naderen het peak oil moment , en  olie en gas zijn van levensbelang voor onze samenleving . Een recessie met vraaguitval dat de investeringen in de productie van onconventionele olie zou tegenwerken  is het allerlaatste wat we in de huidige omstandigheden kunnen gebruiken ...

Een uitzending van Tegenlicht uit 2003 alweer , de Waterstof revolutie http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2003-2004/de-waterstofrevolutie.html ,belicht dit onderwerp en laat deskundigen aan het woord . Eén van die deskundigen is Jeremy Rifkin , een energie adviseur van de Amerikaanse regering. Jeremy Rifkin voorspelt heftige fluctuaties van de olieprijs vlak vóór het moment dat "Peak oil " wordt bereikt . De gigantische daling van de olieprijs van het afgelopen jaar is in mijn ogen een voorbode van prijsstijgingen die de komende jaren gaan ontstaan in verband met olie tekorten . Jeremy Rifkin en anderen waarschuwen verder dat de samenleving haar afhankelijkheid van fossiele brandstoffen dient te verkleinen, omdat we anders overvallen zullen worden door de gevolgen van het tekort aan olie en gas door peak oil. http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/energie/2008/september/het-einde-van-de-olievoorraad-in-zicht.html

Volgens een zeer goed geschreven rapport door Campbell , die  in het Engels een doomscenario door peak oil aankondigt , is het niet de financiële crisis die ons in een depressie gaat brengen , noch de riskante financiële produkten van de banken , maar de gevolgen van peak oil. Je kan deze analyse vinden in de zesde reactie onder dit artikel . http://www.marketoracle.co.uk/Article3656.html . "oil crisis by Jwell"

Maar om je vraag te beantwoorden , @Jackpot , de olieprijs gaat gewoon weer stijgen , zodra de huidige bubble in de aandelenmarkt weggewerkt is . De olieprijs zal zeker niet richting de 0 gaan , tenzij Kernfusie als oneindige energiebron van de toekomst eindelijk zijn beloften waar maakt . Dus misschien dat de Duitse Wendelstein reactor de benodigde doorbraak gaat leveren !

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

"By visiting the Onetime Forum, you agree to our Terms of Use,Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.