Jump to content

Gokken, bitcoins, speculeren of gewoon goudzoeken?


André Jansen

Recommended Posts

Ik kijk graag naar de dagelijkse uitzendingen van 'Gold Rush' op Discovery, waar rauwe kerels naar goud zoeken. Ik doe dat niet zozeer omdat ik verzot ben op geld of geluk, ik houd van die kerels. Nu zie ik een publicatie van Smitsonians, die ik m'n mede-liefhebbers niet wil onthouden. Passend in OneTime? Ik denk het wel! Jullie ook? 

Vijf plaatsen waar u nog steeds goud kunt vinden in de Verenigde Staten

Gelukkig voor jou hebben deze goudkoorts-hotspots hun mijncursus nog niet afgerond

Miljoenen Amerikanen hebben hun geluk beproefd bij goudzoeken. In 1852, het piekproductiejaar van de Gold Rush, werd alleen al in Californië voor $ 81 miljoen aan goud ontdekt, wat neerkomt op ongeveer $ 3,2 miljard in dollars van vandaag. En nog steeds, twee eeuwen later, zoeken goudzoekers naar goud in openbare ruimtes in het Amerikaanse Westen.

"Als je eenmaal je eerste vlokje goud uit de pan ziet springen, ben je eraan verslaafd", zegt Andy Brooks, president van de Central Valley Prospectors gold panning club in Fresno, Californië. Na tientallen jaren van prospectie vindt hij nog steeds plezier in de jacht.

Veel goudzoekers, zoals Brooks, genieten van de hobby van goudzoeken voor meer dan alleen de mogelijkheid om er rijk van te worden. Zoeken naar goud heeft een levendig verleden en trekt zowel geschiedenisliefhebbers als avonturiers aan. "We zijn als familie", zegt Brooks. "Het is een interessante broederschap."

De California Gold Rush begon in 1848, toen een medewerker van Sutter's Mill toevallig de zagerij aan het inspecteren was en een overvloed aan goudvlekjes in het water ontdekte . Dit zou een migratie over het hele land op gang brengen die de Verenigde Staten voor altijd zou veranderen.

"Ik ontdek voortdurend nieuwe dingen over gebieden, zowel archeologisch als historisch", zegt Brooks. “Dat vind ik net zo spannend als het vinden van een stuk goud. Het verrijkt je ziel als je meer te weten komt over de geschiedenis.”

De prijs van goud verandert altijd, maar de afgelopen decennia is de waarde ervan aanzienlijk gestegen. Met een huidig tarief van bijna $ 65 per gram is het een goed moment om een aandeel in het spel te hebben. Hier zijn vijf nationale hotspots waar u uw zoektocht kunt starten.

In het rotsachtige sediment van de woestijnen van Nevada

Nevada produceert momenteel bijna 75 procent van de jaarlijkse Amerikaanse goudopbrengst . Hoewel dit voornamelijk door professionele mijnbouw gebeurt, staat de staat mensen nog steeds toe om recreatief te pannen - of vaker metaal te detecteren - voor stukken goud op land dat eigendom is van de overheid. De percelen met de hoogste opbrengst worden meestal geclaimd voor privégebruik, maar in het recreatiegebied Rye Patch State in Lovelock, ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van Reno, kun je nog steeds proberen om geluk te hebben.

Gedurende de jaren 1860 en 1870 heeft de Rye Patch Mill meer dan $ 1 miljoen aan goud en zilver gedolven. De molen sloot in 1877 en, net als veel andere goudkoortsnederzettingen, werd Rye Patch een spookstad toen families vertrokken om andere dromen na te jagen. Nu is Rye Patch een staatspark dat meer dan 2000 hectare land beslaat. Terwijl de oude molen in de eerste plaats een zilvermijn was, komen nu goudzoekers van heinde en verre om goud te vinden. Het goud dat bij Rye Patch wordt gevonden, kan variëren van vlokken tot nuggets, waarbij sommige nuggets een uniek chevronpatroon bevatten. Hoewel er een groot stuwmeer naast het park ligt, zoeken veel goudzoekers naar goud op het droge.

Aangezien Nevada een droge en rotsachtige staat is, kunt u het beste een metaaldetector gebruiken bij uw zoektocht naar goud. Prospectors gebruiken ook droogwastechnieken om goud te krijgen zonder het gebruik van water. Uitgevonden door Thomas Edison, gebruiken droogwasapparaten een gereguleerde luchtstroom om lichtere sedimenten af te blazen en het zwaardere goud achter te laten voor verzameling.

Langs de American River in Californië

Goudzoeken langs de 119 mijl lange American River ten oosten van Sacramento is niets nieuws - het is waar de California Gold Rush begon. Decennia lang hebben 49ers langs de rivier gepand en gedolven en gezamenlijk meer dan 750.000 pond goud gevonden .

Hoewel de goudkoorts sinds zijn hoogtepunt in de 19e eeuw is vertraagd, vinden goudzoekers nog steeds goudklompjes in de American River. Een plek langs de rivier waar het publiek gratis kan pannen, is in Auburn State Recreation Area op de grens van Placer en El Dorado Counties. Op deze locatie is alle uitrusting voor het zoeken naar goud verboden, behalve de ouderwetse goudpan. Met recente Californische snowpacks veroorzaakt de smeltende sneeuw opwinding onder Californische goudzoekers. Wanneer het water uit de bergen begint te stromen, kunnen goudvlokken van de rotsen eroderen en in de waterwegen terechtkomen.

Het Auburn State Recreation Area beschikt over meer dan 160 kilometer aan wandel- en ruiterpaden die rond de American River slingeren. Dit geeft goudzoekers de mogelijkheid om op verschillende locaties in de rivier te pannen en onderweg ongelooflijke landschappen te bekijken.

Langs de Yukon-rivier in Alaska

Alaska is een trekpleister voor goudzoekers sinds 1896, toen er goud werd ontdekt in de Canadese Yukon, waarmee de Klondike Gold Rush begon . Meer dan 100.000 goudzoekers migreerden naar de Yukon en Alaska om rijkdom te zoeken.

De Dalton Highway strekt zich uit over 650 kilometer van Livengood, Alaska, 130 kilometer ten noorden van Fairbanks, naar Prudhoe Bay aan de kust van de Noordelijke IJszee. Langs de snelweg zijn al stukken land opgeëist door professionele mijnbouwactiviteiten. Volgens het Bureau of Land Management (BLM) zijn sommige openbaar toegankelijke gebieden echter geclassificeerd als "hoog rendement" voor goudzoeken . Een van die gebieden is de South Fork Koyukuk-rivier, die aftakt van de Yukon-rivier, op mijl 156,3 van de Dalton Highway. Sommige gebieden langs de Koyukuk-rivier zijn professioneel ontgonnen, maar vanwege de transportuitdagingen in dit gebied trokken veel mijnbouwactiviteiten weg, waardoor het een uitstekende plek werd voor amateur-goudjagers. Inspiratie nodig? Bekijk de realityserie ' Gold Rush' van Discovery Channel”, die sinds 2010 mijnwerkers volgt die goud jagen in Alaska.

In voormalige mijnbouwhotspots in Colorado

De Cache Creek- mijn in Twin Lakes, Colorado, was meer dan 50 jaar  een succesvolle operatie . Toen het in 1911 werd gesloten als gevolg van een milieurechtszaak, was het goud in het gebied nog lang niet op. In 2000 kocht de BLM meer dan 2.000 hectare land om toe te voegen aan de meer dan 70.000 hectare rond Cache Creek om de open ruimte in Colorado te behouden en het leefgebied van inheemse elanden te beschermen. Nu is het gebied open voor panning.

Bij Cache Creek is alleen recreatieve mijnbouw toegestaan. Met de toegenomen aandacht die Cache Creek krijgt als goudzoeklocatie, moeten bezoekers nu een kleine toegangsprijs betalen en zich houden aan regels die vernietiging van het milieu voorkomen, zoals alleen het gebruik van niet-gemotoriseerde zoekhulpmiddelen.

In Lynx Creek in Arizona

Terwijl Arizona algemeen bekend staat om zijn mijnbouw van mineralen zoals koper, zilver en turkoois, staat de staat op de vijfde plaats wat betreft goudproductie. Goud werd voor het eerst ontdekt in het midden van de 19e eeuw in de rivier de Gila . Van daaruit kwamen en gingen veel mijnsteden op en neer op basis van de getijden van kostbare minerale ontdekkingen. De Bradshaw Mountains , gelegen ten zuiden van Prescott, Arizona, stonden altijd bekend om hun goudproductie .

Goudzoekers zijn het hele jaar door welkom in Prescott National Forest 's meer dan 100.000 acres land en 950 mijl aan paden. Het park staat ook maximaal 14 dagen kamperen toe in een periode van 30 dagen. Er zijn enkele regels over waar panners recreatief goud kunnen delven, maar gelukkig is het Lynx Creek- en Lynx Lake-gebied, waar eerder goud is gevonden, open voor zaken. Het bergachtige en droge gebied rond Lynx Creek maakt het een schilderachtige rivieroase om goudvlokken te vinden.

Bron: https://www.smithsonianmag.com/travel/five-places-where-you-can-still-find-gold-in-the-united-states-180982063

Gold Rush.jpg

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

"By visiting the Onetime Forum, you agree to our Terms of Use,Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.