Jump to content

Bitcoin een zeepbel?


TheGallant

Recommended Posts

Bitcoin een zeepbel? Er worden niet enkel positieve berichten over Bitcoin gepubliceerd. Er is een grote lijst van tegenstanders van deze virtuele munt. Ken Griffin, miljardair en oprichter van Citadel Hedge Fund, is één van de tegenstanders. Dit verklaarde hij in een interview. Naar eigen zegge kan hij de vergelijking maken met de tulpenbolbel, eeuwen geleden. Griffin vertelde dat menig persoon geen flauw benul heeft wat die Bitcoin nou daadwerkelijk is. Volgens hem, verwarren veel mensen het met de blockchain-technologie. De investeringen die door deze mensen wordt gedaan, zijn puur op basis van koersstijgingen. Hij waarschuwt consumenten: ''het is een gevaarlijke zeepbel, die op knappen staat''.

Naast Griifin is er nog een hele lijst van gerenommeerde personen die iets van de Bitcoin vinden, zoals:

Citaat

Jim Cramer, voormalig hedgefondsmanager: ''Bitcoin is een goed voorbeeld van wat een bubbel is''.

Citaat

Nouriel Roubini, een professor economie: ''Bitcoin is een gigantische speculatieve zeepbel''.

 

Citaat

Katsunori Sago, hoge pief bij de Japanse Postbank: ''Bitcoin is een bubbel, de reeele waarde moet rond de $100 liggen''.

 

Citaat

JP Morgan CEO Jamie Dimon: ''Bitcoin is fraude''

Citaat

James Gorman, president en CEO van Morgan Stanley: Bitcoin verdient deze aandacht niet''.

Komen deze heren hierop terug, of hebben ze gelijk?

Link to comment
Share on other sites

Ik denk absoluut, absoluut dat dit een zeepbel is. Het is een nieuwe tulpenmanie. In het verleden heb ik op Discovery Channel de documentaire gezien over de tulpenmanie die zich afspeelde in Amsterdam (1637). Er werden/worden op Discovery Channel regelmatig herhalingen uitgezonden en ik meen mij nog goed te kunnen herinneren dat ik de bepaalde uitzending meerdere malen gezien heb.

 

Het Bitcoinnetwerk en mining zijn erg complexe materie. Ik ben ervan overtuigd dat een (zeer) groot gedeelte van alle personen die zich op dit ogenblik bezighouden met de handel in deze cryptocurrencies wis en waarachtig niet precies weet wat dat de Bitcoin nu precies is!!

 

Wat dat voor iedereen wel zeer gemakkelijk te doorgronden is, is de historie van de tulpenwindhandel. Nadat in Nederland vroeger de eerste tulpen geïntroduceerd werden, veranderde de tulp(enbol) in een hebbedingetje.

“Het bezit van de bloemenbollen was eerst alleen voor de allerrijksten. Later was het hebbedingetje ook voor de gewone burger toegankelijk. Nederlanders raakten tussen 1630 en 1637 verliefd op de tulpenbol en kochten de bloembollen massaal. Windhandel De prijs van een bol kon op het hoogtepunt van de hype in 1636-1637 evenveel opbrengen als een luxe grachtenpand in Amsterdam. Tulpenbollen werden maar een keer per jaar uit de grond gehaald. Daardoor ontstond er een zogenoemde windhandel. Niet de tulpenbollen zelf, maar ‘aandelen’ in de bollen werden verhandeld.” (bron: https://www.beurscourant.nl/begrippen/371-tulpenmanie)

Bekijk ook even deze informatieve pagina over dit onderwerp: https://tallsay.com/page/4294978047/tulpomania-tulpenmanie-de-luchtbel-van-de-gouden-eeuw

Met de cryptocurrencies zal het gerust wel 1 à 2 jaar goed gaan, maar ik denk ook echt dat er eens een implosie zal volgen.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor je bijdrage @SquareOne! Al weet ik niet of ik gelijkenissen zie met de tulpenmania:

Zoals ik het begrijp is de grootste reden van het barsten van de tulpenbubbel, het feit dat er steeds meer tulpen werden geteeld. Doordat er meer aanbod was dan vraag, schoot de prijs omlaag. Dit zal niet opgaan voor de Bitcoin, immers de maximale uitgifte (door het delven ervan) is beperkt tot een maximaal aantal van 21 miljoen. Wat ik mijzelf wel kan voorstellen is dat er steeds meer vragen de kop opsteken als: ''wat kun je met een bitcoin'', & ''is een Bitcoin wel x-$ waard?''.

We gaan het meemaken :)

Link to comment
Share on other sites

Ik zie zelf overigens net dat de allereerste Bitcoins* van mij mijn crypto wallet hebben bereikt! Om echt te kunnen ontdekken waar dat het nu werkelijk om gaat heb ik ook bitonic.nl gebruikt om Bitcoins aan te schaffen. Bovendien heb ik in de afgelopen periode maar heel weinig dagen doorgebracht in gokhallen en casino's, waardoor ik op dit moment een bedrag overhoud dat ik eigenlijk vrij te besteden heb. Dit bedrag ontwikkelt zich ook in een goede richting.

 

 

* Ik spreek in deze zin weliswaar over ‘Bitcoins’, maar eigenlijk is er echt geen reden om te spreken in meervoudsvorm. Ik ben op dit moment, de facto, zelfs in het bezit van afgerond 0,00 Bitcoins.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kritiek blijft maar komen, zeker nu de Bitcoin $15,000 heeft gepasseerd. Voorman Alan Greenspan, van de Amerikaanse Federal Reserve,  sprak over gelijkenissen met de vroegere Amerikaanse vorm van geld: continental currency'. Deze vorm van geld, werd net als de Bitcoin neit gesteund door bijvoorbeeld goud. Het werd gebruikt om goederen aan te kopen, maar ging uiteindelijk pijnijk ten onder. Ditzelfde gaat Bitcoin overkomen, aldus Alan.

Citaat

Alan kwam met de volgende uitspraak: "Bitcoin is echt een fascinerend voorbeeld van hoe mensen waarde creëren aan iets''

Op naar de 20k ;)

Link to comment
Share on other sites

3 minuten geleden zei TheGallant:

. Voorman Alan Greenspan, van de Amerikaanse Federal Reserve,

Op naar de 20k ;)

De man is 91, ik ben al een oude lul en heb nog het pre internet heel lang meegemaakt :-) Econoom Keynes (geboren in 1883) had ook een mooie kijk hoe de wereld er Economisch uit ziet. Sommige dingen veranderen en kunnen revolutionair zijn. Mensen vinden het lastig om uit bestaande hokjes en ideeën te komen. Geld (papier en digitaal) is namelijk ook helemaal niks. Het is vertrouwen en als mensen op roepen om hun geld weg te halen bij de bank (DSB voorbeeld) dan zakt alles in elkaar. Jou geld op de bank ligt niet bij de bank (ja een klein percentage) maar dat is in een paar uur op. Jou papieren vijftigje in de portemonnee is ook niks waard, het is dat we met elkaar hebben afgesproken dat..... Mensen zijn het beu om zich te laten ringeloren door banken, overheiden, creditcardmaatschappij en paypal. Vrijheid en het heft in eigen hand nemen dat is Crypto, eat that Keynes & Alan! 

Schermafbeelding 2017-12-07 om 14.25.59.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...