Jump to content

Russian Poker Strategie


DeValsspeler

Recommended Posts

In Rozvadov zijn we een geweldig leuk spel tegen gekomen: Russian poker.

De basis is gelijk aan Caribbean Studd Poker: Je plaatst een ante en je krijgt vijf kaarten. De dealer krijgt ook vijf kaarten waarvan 1 open. Dan bepaal je of je speelt of fold. Als je speelt plaats je een bet van 2x je ante. Als je fold ben je je ante kwijt. De dealer doet zijn kaarten open en kwalificeert als hij AK of beter heeft. Als hij niet kwalificeert win je alleen je ante, als hij wel kwalificeert wordt er gekeken wie de beste hand heeft. Heb jij de beste hand, dan krijg je uitbetaald aan de hand van een uitbetalingstabel. Heeft de dealer de beste hand, verlies je je ante en bet.

Bij Russian poker zijn er nog enkele extra opties. Zo kun je kaarten wisselen of een extra kaart kopen. Kosten hiervan zijn gelijk aan je ante. Daarnaast kun je je verzekeren tegen het niet kwalificeren van de bank (tot een maximum van de helft van de mogelijke uitbetaling), en als de bank zich niet kwalificeert kun je de hoogste kaart van de bank omruilen voor een nieuwe kaart. De prijs hiervan is ook gelijk aan de ante.

De beste strategie hiervan is te vinden op wizard of odds, maar tijdens het spelen hadden we soms toch wat discussie over wat goed was en wat niet. Daarom in dit topic de strategie wat dieper bekeken. Het is een complex spel met vele mogelijkheden, dus veel werk om een goed programma voor te schrijven, maar sommige dingen kunnen ook zo berekend worden, dus maar eens beginnen met enkele eenvoudige dingen.

Als eerste verzekeren. Als je een hele goede hand hebt, wil je dat de bank kwalificeert en dus kun je je verzekeren tegen het niet kwalificeren van de bank. Dit kan je doen voor maximaal de helft van de mogelijke uitbetaling. Heb je bijvoorbeeld een flush (die betaalt 5x uit), dan kun je tot 2,5x je bet inzetten voor de verzekering. Dit is een slimme zet van het casino. Hiermee suggereren ze dat het echt afhankelijk is van je hand of het slim is om te verzekeren of niet. Als de bank niet kwalificeert, krijgt je verzekering echter 1-1 betaalt. Het hangt dus puur af van de kans dat de bank kwalificeert of verzekeren slim is. Op de site van wizard of odds zien we dat de kans dat de dealer kwalificeert gelijk is aan 56.32%. De verwachtingswaarde van een €10 verzekeringsbet is dus: 10 * 0,4368 - 10 * 0,5632 = - €1,264. Maar liefst 12,64% huisvoordeel dus. En dan bestaat er ook nog de mogelijkheid dat je door verzekeren geen kaart meer mag bijkopen voor de dealer zoals in de regels op deze site te lezen is: https://www.pagat.com/banking/russian_poker.html. Gelukkig mocht dat in Rozvadov wel, anders waren we er zuur van af gekomen.

Het is in elk geval duidelijk dat verzekeren tegen het niet kwalificeren van de bank geen goede bet is in Russion poker.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Wanneer de dealer zich niet kwalificeert, kun je voor een bedrag gelijk aan je ante de hoogste kaart van de dealer vervangen door een nieuwe. Dit kan gunstig zijn in het geval jij een hele goede hand hebt die een grote uitbetaling verdient als de dealer wel kwalificeert. Hoe groot moet die uitbetaling zijn wil dit een grotere verwachtingswaarde hebben dan wanneer je geen nieuwe kaart voor de dealer koopt?

Laten we eerst kijken naar de eenvoudigste mogelijkheid. Je speelt alleen tegen de dealer, hebt geen extra kaarten gekocht en de dealer maakt geen kans op een flush of straat met zijn nieuwe kaart en jouw kaarten zijn anders dan die van de dealer. De dealer kan dus alleen kwalificeren als de nieuwe kaart gelijk is aan één van zijn andere vier kaarten. Hiervan zitten er nog 12 in het deck van totaal nog 42 kaarten.

De kans dat de dealer kwalificeert met de nieuwe kaart is dus 12/42. In 12/42 van de gevallen winnen we dus onze bet maal de uitbetalingsfactor voor onze hand, maar hebben we daar een ante voor betaald. In 30/42 van de gevallen kwalificeert de dealer nog steeds niet, krijgen we niets uitbetaald, maar hebben we daar wel een ante voor moeten betalen. Onze verwachtingswaarde is dus:

EV = (uitbetalingsfactor * bet – ante) * 12/42 - 30/42 * ante

Aangezien onze bet gelijk is aan 2 keer de ante, kunnen we dit herschrijven tot

EV = uitbetalingsfactor * 2 * ante * 12/42 - ante

Kopen we geen nieuwe kaart voor de dealer, dan winnen we alleen de ante en geldt: EV = ante. We kopen een nieuwe kaart voor de dealer als de verwachtingswaarde hiervan groter is dan de verwachtingswaarde voor het niet kopen van een nieuwe kaart. Er moet dus gelden:

uitbetalingsfactor * 2 * ante * 12/42 – ante > ante

Werken we dit uit, dan vinden we dat de uitbetalingsfactor groter dan 3,5 moet zijn.

Heb je drie gelijke, dan is de uitbetalingsfactor 3 (je krijgt 3x je bet), heb je een straat, dan is de uitbetalingsfactor 4. In dit geval moet je dus minimaal een straat hebben om een nieuwe kaart te kopen voor de dealer.

Kan het ook mogelijk zijn om al bij 3 gelijke een nieuwe kaart voor de dealer te moeten kopen? Hiervoor moet de volgende formule kloppen:

(3 * bet – ante) * kans op kwalificeren – (1 – kans op kwalificeren) * ante > ante

Herleiden we deze formule dan komen we op een kans voor kwalificeren van minimaal 1/3. Voorwaarde hierbij is wel dat de dealer bij kwalificatie nog steeds een slechtere hand dan ons heeft. Met andere woorden, hij mag op zijn best een paar kunnen maken en heeft dus maximaal 12 kaarten die hem kunnen helpen. Om op een kans van 1/3 te komen, moeten er dus minimaal 6 kaarten uit het spel zijn die hem niet helpen (bijvoorbeeld in de hand van een tweede speler). In de praktijk zal dit waarschijnlijk weinig voorkomen. Als je dus onthoudt dat je minimaal een straat moet hebben om een kaart voor de dealer te kopen zit je al snel goed.

Hoe zit het als niet alle kaarten waarmee de dealer een paar kan maken er meer inzitten? Er moet gelden

(4 * bet – ante) * kans op kwalificeren – (1 – kans op kwalificeren) * ante > ante

Werken we dit uit, dan vinden we dat de kans op kwalificeren minimaal 0,25 zijn. Heb jij dus twee kaarten in je hand waarmee de dealer een paar zou kunnen maken, dan moet je al geen kaart meer voor de dealer kopen. Gelukkig is dit een makkelijk percentage om te onthouden en kun je in de praktijk waarschijnlijk makkelijk uitrekenen of je aan dit percentage komt.

Wat nu als de dealer ook een straat kan maken? Als die straat lager is dan onze hand, dan is er niks aan de hand. Dat vergroot alleen maar de kansen dat hij kwalificeert. Maar die straat kan ook hoger zijn, wat dan? Laten we er eerst van uitgaan dat alle vier kaarten voor een (inside) straat nog in het spel zitten. We winnen nog steeds als de dealer een paar maakt (kans 12/42), verliezen nu onze ante + bet + ante voor de extra kaart als de dealer een straat maakt (kans 4/42) en in alle andere gevallen verliezen we alleen de ante voor de extra kaart. Onze EV wordt dan

EV = (4 * bet – ante) * 12/42 – (2 * ante + bet) * 4/42 – 26/42 * ante = 1 * ante

Dit is exact gelijk aan de verwachtingswaarde van 1 ante als we geen kaart kopen voor de dealer, en dus maakt het in dit geval niet uit of we een kaart voor de dealer kopen of niet. Zitten niet alle kaarten voor de (inside) straat meer in het spel, dan wordt het uiteraard weer gunstig om wel een nieuwe kaart voor de dealer te kopen. Kan de dealer een outside straat maken, dan zijn er dus 8 kaarten waarmee hij een straat kan maken, dan is het juist weer ongunstig om een kaart te kopen voor de dealer.

Hieruit volgt ook direct dat wanneer de dealer een flush kan maken, je geen nieuwe kaart voor de dealer moet kopen als jij een straat hebt. Maar wat als je een flush hebt en de dealer kan een hogere flush maken? In het eenvoudigste geval dat alle 9 flushkaarten nog in het spel zitten, wordt je verwachtingswaarde dan:

EV = (5 * bet – ante) * 12/42 – (2 * ante + bet) * 9/42 – 21/42 * ante = 51/42 * ante

Dit is groter dan de verwachtingswaarde als je geen nieuwe kaart koopt (1 ante) en dus moet je bij een flush een kaart voor de dealer kopen, zelfs als de dealer een hogere flush kan maken.

Samengevat zit je dus dicht bij de juiste strategie als je een kaart koopt voor de dealer als je een straat of hoger hebt, tenzij de dealer een flush kan maken, dan koop je pas een kaart voor de dealer als jij ook een flush hebt.

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

"By visiting the Onetime Forum, you agree to our Terms of Use,Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.