Jump to content

GREXIT! Wat zijn de gevolgen? Paniek!?


LasVegasNic

Recommended Posts

Zondag heeft het de meerderheid van de Griekse bevolking ‘nee’ gestemd tijdens het referendum.

Ze hebben nee gestemd tegen een akkoord met de internationale geldschieters (IMF, ECB, en Eurogroep).

Oké en nu? Wat zijn de gevolgen van deze "Nee". Het wereldnieuws wordt momenteel bepaald door Griekenland en een mogelijke GREXIT.

Wat betekent 'Grexit'?

Het woord is afgeleid van 'Griekenland' en 'exit' en duidt op een scenario waarin Griekenland de eurozone verlaat. Is het alleen dit scenario of speelt er veel meer. Is het alleen een exit uit de Eurozone of ook uit de Europese Unie. Of wellicht ook uit de NAVO. Het gaat inmiddels niet alleen om geld maar ook over andere belangen. Iedereen heeft inmiddels wel een mening.

En jullie? Wat vinden jullie van deze crisis, de GREXIT, de hoofdrolspelers, Griekenland, de EURO en de EU.

Moeten we Griekenland redden? Valt Griekenland nog wel te redden?

Ik weet het niet maar ik ben wel benieuwd wat de gevolgen zijn voor de verschillende scenario's en de uiteindelijke keuze die gemaakt gaat worden.

Kom er maar in en ga flink los >:/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Vanavond heeft ECB de eisen aangescherpt en kunnen de Griekse banken geen geld meer krijgen van de ECB. Men moet namelijk onderpand geven om geld te lenen en het onderpand is afgewaardeerd door de ECB. Dit betekent nog minimaal een week dichte banken in Griekenland. En de Grieken maar feest vieren in de straten.

Link to comment
Share on other sites

Teruglezen: De dag na het Griekse ‘nee’ - geen extra noodsteun ECB

WE SLUITEN HET LIVEBLOG

De ogen van de wereld zijn morgen gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën en de regeringsleiders van de eurozone bij elkaar komen. De situatie lijkt met de dag moeilijker te worden voor de Grieken. Morgen (dinsdag 7 juli) wordt meer duidelijkheid verwacht over of het een reddingspakket of een Grexit gaat worden. De belangrijkste gebeurtenissen van vandaag:

Veel leesplezier. :-)

Even afwachten wat er dinsdag gaan gebeuren.

Link to comment
Share on other sites

Wisten jullie overigens dat de schulden van Griekenland procentueel wel behoorlijk hoog zijn met ca 180% van GDP. De rentelasten zijn helemaal niet zo hoog namelijk 3.9% van het GDP. Nederland en Duitsland zitten op dit moment rond de 1,4% en 1,7% maar Belgie al op 3,1% en Italie zelfs op 4.7%. Hoor je die ook zo piepen?

Hoe komen deze lage rentelasten? Omdat de ECB en EU er voor heeft gezorgd dat griekenland goedkoop kan lenen in plaats van schulden kwijt te schelden. Het komt indirect op hetzelfde neer, maar het klagen van Griekenland over onhoudbare schuld is dus beetje onzinnig. Mede daarom kan ook Japan haar schuld van meer dan 250% van GDP blijven betalen en blijft het een hoge rating houden.

Het grote probleem zit bij de uitgaven van de Grieken aan andere zaken, zoals sociale zekerheid. En ook dat de economie niet concurrerend is vanwege de 'te hoge lonen'.

Link to comment
Share on other sites

Wat mij het meeste stoort is de ongelooflijk arrogante K*Thouding van de Grieken.

Je niet houden aan afspraken, via een referendum bepalen dat je schijt hebt aan Europa, deadlines missen, weglopen uit onderhandelingen. Die Varoufakis schijtn het allerergst geweest te zijn aan de onderhandelingstafel. Schijnt echt een onbeschofte boer te zijn.

11009897_10206101199306242_1437197920831

Link to comment
Share on other sites

Athene heeft donderdagavond een nieuw hervormings- en bezuinigingsvoorstel ingediend bij de Europese geldschieters. Vandaag buigen de Brusselse experts zich erover. Dit weekeinde moet blijken of het genoeg is om de andere eurolanden te overtuigen. De Volkskrant doet live verslag van de laatste ontwikkelingen in de Griekse crisis.

Het wordt het spannend weekend. Wat denken jullie. Krijgen we een akkoord? Ik ben benieuwd hoeveel Nederland nu moet gaan bijleggen. Ik denk 2 a 3 miljard. Alleen waar halen wij deze miljarden vandaan?

Link to comment
Share on other sites

Het is nu officieel: de bezuinigingsvoorstellen van de Grieken zijn goed genoeg om erover te gaan onderhandelen. Dit hebben de Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten weten. Bron RTLZ: Geldschieters willen onderhandelen met Grieken; het wordt een leuk en spannend weekend! Het kan dus nog alle kanten op.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...