Jump to content

Tour Tipster


Brunsie

Recommended Posts

Aanstaande zaterdag gaat in Brest de 108ste editie van de Tour de France van start. Er staan op de startlijst van in het totaal 184 renners 14 Nederlandse renners. We gaan alle renners eens langs en proberen in te schatten of wedden op deze wielrenner interessant is. 

Mathieu van der Poel - Team Alpecin-Giant
Van der Poel is een fenomeen op de fiets. Of het nu om veldrijden, mountainbiken of wielrennen op de weg gaan, Van der Poel draait er z'n hand niet voor om. Na een ijzersterk voorjaar met een aantal prachtige overwinningen keerde Van der Poel in de Ronde van Zwitserland terug in het wegpeloton om direct twee etappes te winnen. Datzelfde zal het doel zijn in Frankrijk, waar hij met zijn Belgische ploeggenoot Jasper Philipsen een machtig sprintduo kan vormen. Van der Poel heeft aangegeven zijn allereerste Tour de France graag uit te willen rijden, maar gaat zich ook niet in de vernieling rijden om Parijs te halen. Later deze zomer heeft hij immers nog een afspraak in Tokio. Mocht Van der Poel Parijs halen dan hij zomaar een kanshebber zijn voor de groene puntentrui. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 10
Kans op een trui: 7
Wanneer op wedden: Sprintetappes in de eerste week, laatste etappe in Parijs als hij nog in koersis.

Wout Poels - Bahrain Victorious
Wout Poels reed jarenlang in de succesvolle Sky-ploeg en won voor die ploeg ook Luik-Bastenaken-Luik. Een kopmanschap in een grote ronde zat er echter niet in en daarom vertrok Poels naar een nieuwe ploeg. Dat werd Bahrein Victorious, waar hij wel voor eigen kans mag rijden. Dat Poels een klassement in een grote ronde kan rijden bewees hij in 2017 en 2020 in de Vuelta door op de zesde plaats in het eindklassement te finishen. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 5
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Outsider in de bergetappes, top-10 Algemeen Klassement

Wilco Kelderman - Bora Hansgrohe
Wilco Kelderman is een wielrenner die in zijn carrière al de nodige pech en blessures voor zijn kiezen gekregen heeft. In 2019 was Kelderman met nog enkele etappes te gaan de grote favoriet om de Giro d’Italia te winnen, maar in de laatste bergetappe moest hij zijn meerdere erkennen in ploeggenoot Jai Hindley en Tao Geoghegan Hart. Wanneer Kelderman heel blijft en zijn vorm drie weken vast kan houden, kan hij een goed klassement bij elkaar rijden.

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 2
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Top-10 Algemeen Klassement

Ide Schelling - Bora Hansgrohe
Schelling won dit jaar de GP Kanton Aargau. Dat is geen misselijke wedstrijd in Zwitserland. Het toont aan dat het met de vorm van Schelling wel goed zit. Hij zal geen hoofdrol in de Tour gaan vervullen en zal waarschijnlijk vooral in dienst van de ploeg moeten rijden om kopmannen als Kelderman en Sagan bij te staan waar het nodig is. In de laatste week zal Schelling mogelijkerwijs in een overgangsetappe in een ontsnapping mee kunnen gaan voor een dagsucces. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 2
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Lange ontsnapping in een overgangsetappe tussen Alpen en Pyreneeën. 

Dylan van Baarle - INEOS - Grenadiers
Wat voor Ide Schelling geldt, geldt ook voor Dylan van Baarle. Hij zal in dienst van de vele kopmannen van INEOS moeten rijden om één van die kopmannen in het geel in Parijs af te kunnen leveren. Wanneer de koers het toelaat zal ook Van Baarle in een lange ontsnapping in een overgangsetappe voor zijn eigen kans mogen gaan. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 2
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Lange ontsnapping in een overgangsetappe tussen Alpen en Pyreneeën. 

Boy van Poppel - Intermarché Wanty Gobert

Zoon van de Nederlandse sprintkoning van weleer, Jean-Paul van Poppel. Heeft zijn belofte nooit helemaal in kunnen lossen bij de WorldTour teams en rijdt nu in de nadagen van zijn profcarrière voor het kleine Belgische Intermarché Wanty Gobert dat een wildcard heeft gekregen voor deelname aan de Tour. Boy zal voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het aantrekken van de sprint voor zijn jongere broer Danny. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 1
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Niet

Danny van Poppel - Intermarché Wanty Gobert
Tweede wielrennende zoon van Jean-Paul en dus het jongere broertje van Boy. Danny is wel de succesvolste van de twee Van Poppel zonen en kan ook in deze Tour de France het verst komen. Ook hij heeft zijn belofte nooit helemaal ingelost, maar toonde met een ritzege in de Vuelta in 2015 wel aan dat hij op het hoogste podium kan winnen. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 2
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Top-5 daguitslag sprintetappes

Robert Gesink - Jumbo - Visma
Er was een tijd dat Robert Gesink werd gezien als de opvolger van Joop Zoetemelk als Tourwinnaar. In de begindagen van zijn carrière bestormde Gesink de wielertop via de voordeur, maar pech en blessures gooiden naarmate de jaren vorderen roet in het eten. Klassementsambities heeft Gesink niet meer. Hij gaat deze Tour in dienst rijden van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 1
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Niet

Steven Kruijswijk - Jumbo - Visma

Dat Steven Kruijswijk een goede klassementsrenner is, is inmiddels bekend. Ook hij won ooit eens bijna de Giro d’Italia totdat een sneeuwmuur in de afdaling van een berg hem te machtig was. Kruijswijk is de laatste Nederlander die op het podium finishte in de Tour. Hij werd in 2019 derde. Of hij die prestatie dit jaar kan behalen of zelfs verbeteren hangt deels van zijn eigen vorm af, maar ook met die van kopman Primoz Roglic. Als Roglic in de problemen komt op het moment dat hij voor Kruijswijk in het klassement staat, zal Kruijswijk van de ploegleiding waarschijnlijk het dringende verzoek krijgen om Roglic te helpen.

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 5
Kans op een trui: 2
Wanneer op wedden: Top-5/Top-10 Algemeen klassement

Mike Teunissen - Jumbo - Visma
Mike Teunissen won in 2019 de eerste én de tweede etappe in de Tour. De tweede was een ploegentijdrit waarin Jumbo-Visma tot de favorieten behoorde, maar de sprintzege in de eerste etappe was indrukwekkend. Op kracht versloeg Teunissen erkende sprintkanonnen als Peter Sagan en Caleb Ewan. Of Teunissen anno 2021 opnieuw in staat is om een etappe mee te pikken, is de vraag. Veel steun van zijn ploeg zal de enige sprinter van dienst niet hoeven te verwachten. Jumbo - Visma is meer met het algemeen klassement dan met de sprintetappes bezig. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 7
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Sprintetappes in de eerste week, laatste etappe in Parijs als hij nog in koers is.

Cees Bol - Team DSM
Cees Bol toonde eerder dit jaar in Parijs - Nice aan zich met de internationale sprint elite te kunnen meten. Bol groeit nog elk jaar als renner en als sprinter en mag dit jaar voor het ervaring opdoen in de Tour de France. Met een beetje geluk zit er een verrassing in, maar met zoveel sprint-geweld aan de start is Bol niet de topfavoriet voor etappezeges in deze Tour.

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 3
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Top-5/Top-10 sprintetappes

Nils Eekhoff - Team DSM
Net zoals team- en landgenoot Bol nieuw in de Tour de France. Is er voornamelijk om te leren, ervaring op te doen en zijn ploeggenoten te helpen waar het nodig is. Verder geen verwachtingen van hebben.

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 1
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Niet

Joris Nieuwenhuis - Team DSM
De enige Nederlandse renner van Team DSM met een Tour in zijn benen. In de uitgestelde editie van 2020 eindigde Nieuwenhuis op de 103e plaats in het eindklassement. Nieuwenhuis verdeeld zijn tijd net zoals bijvoorbeeld Mathieu van der Poel dat doet tussen het veldrijden en wegwedstrijden. Ondanks een jaar Tour-ervaring verder geen verwachtingen van hebben. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 1
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Niet

Bauke Mollema 
Bauke Mollema is inmiddels 34 jaar oud en staat zaterdag voor de elfde keer aan de start van de Tour de France. De jaren van Mollema hyper ambitieus aan de start stond om de Tour te winnen of in ieder geval op het podium te eindigen, liggen inmiddels achter ons. Mollema is realistisch genoeg om te beseffen dat een podiumplek niet meer voor de hand ligt. Wel liet Mollema in 2019 met een vijfde plaats in het eindklassement van de Giro en een overwinning in de Ronde van Lombardije zien dat er nog altijd rekening met hem moet worden gehouden. In de Tour zal Mollema moeten kiezen tussen het rijden van een goed klassement of het najagen van een etappezege in een heuvel- of bergrit. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 6
Kans op een trui: 1
Wanneer op wedden: Top-10 Algemeen klassement en outsider voor de bergetappes 

Veertien analyses van veertien Nederlandse wielrenners. De kans dat er op 18 juli een Nederlander in de gele trui op het podium in Parijs staat is realistisch gezien niet zo heel groot, maar met sprinters, klimmers en klassementsrenners kan het wel een heel mooie Oranje-Tour worden. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 minuut geleden zei TheGallant:

Ik ben totaal geen wielrenliefhebber. Begrijp niet waarom het leuk is om daar naar te kijken. Kan iemand mij dat uitleggen?

Het is enorm rustgevend. Ik val altijd in slaap van dat gezoem van de helikopters boven de koers.  😉

Maar serieus, het is ultiem afzien en dat is de moeite van het kijken waard. Het simpele principe van een man op een fiets.
Een bergrit waarin het man tegen man is, is leuk om een uur te kijken. De sprintetappes kun je volstaan met de laatste 10 kilometer. Daar komt veel meer ploegentactiek bij kijken.  

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 uur geleden zei Brunsie:

Aanstaande zaterdag gaat in Brest de 108ste editie van de Tour de France van start. Er staan op de startlijst van in het totaal 184 renners 14 Nederlandse renners. We gaan alle renners eens langs en proberen in te schatten of wedden op deze wielrenner interessant is. 

Mathieu van der Poel - Team Alpecin-Giant
Van der Poel is een fenomeen op de fiets. Of het nu om veldrijden, mountainbiken of wielrennen op de weg gaan, Van der Poel draait er z'n hand niet voor om. Na een ijzersterk voorjaar met een aantal prachtige overwinningen keerde Van der Poel in de Ronde van Zwitserland terug in het wegpeloton om direct twee etappes te winnen. Datzelfde zal het doel zijn in Frankrijk, waar hij met zijn Belgische ploeggenoot Jasper Philipsen een machtig sprintduo kan vormen. Van der Poel heeft aangegeven zijn allereerste Tour de France graag uit te willen rijden, maar gaat zich ook niet in de vernieling rijden om Parijs te halen. Later deze zomer heeft hij immers nog een afspraak in Tokio. Mocht Van der Poel Parijs halen dan hij zomaar een kanshebber zijn voor de groene puntentrui. 

OneTime-analyse
Kans op etappezege: 10
Kans op een trui: 7
Wanneer op wedden: Sprintetappes in de eerste week, laatste etappe in Parijs als hij nog in koersis.
worden. 

Ik heb een betje op Van Der Poel/Van Aert/Alaphilipe/Valverde/Woods wint de eerste etappe. Op alle slechts 1 euro gezet waarbij Van Der Poel X3.25 heeft. Als hij wint heb ik (een klein) verlies maar wel een wereld aankomst gezien. Als hij het niet is en één van de andere wint ben ik ook blij want dat levert me wat op; Woods als underdog staat op X67! Hij is wel kopman, maar als die ook aangaan kan hij wellicht de etappe winnen.

Wat je ook zet; heel veel plezier! 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tourtips etappe 1:

De Tour de France gaat dit jaar niet van start met een proloog, maar een etappe in lijn. En wat voor een etappe. Er zijn Tours geweest die een rustiger begin kenden. In West-Frankrijk gaat de eerste etappe over een heuvelachtig parcours met vier klimmetjes van de vierde categorie en twee beklimmingen van de derde categorie. Renners die zonder klassementsambitie naar Frankrijk gekomen zijn en renners van de kleinere ploegen willen vandaag dus graag in de vroege ontsnapping zitten voor de PR waarde van de Bollentrui die voor het grijpen ligt.

Aan het eind van de rit van 197,8 kilometer moet er heuvelop gesprint worden voor de etappezege. Voor de echte, pure sprinters zoals Caleb Ewan, Cees Bol en Davide Ballerini zal deze aankomst te veel van het goede zijn. Topfavoriet voor ons is Mathieu van der Poel. De alleskunner won vorige week een gelijksoortige etappe in de Ronde van Zwitserland. Nadeel voor 'VDP' is de enorme belangstelling rond zijn persoon. Als kleinzoon van de geliefde Franse wielrenner Raymond Poulidor verwacht heel Frankrijk bij het Tourdebuut van Van der Poel niets minder dan de gele trui van hem. Van der Poel zelf denkt morgen in de tweede etappe kansrijker te zijn. 

De grootste concurrenten voor Van der Poel zijn dezelfde renners als waar hij al sinds Milaan - San Remo mee duelleert: Wout van Aert en Julian Alaphilipe. Beide renners beschikken over dezelfde kwaliteiten als Van der Poel. Wanneer deze drie renners teveel naar elkaar gaan kijken in de finale, kan de ervaring van Peter Sagan en Alejandro Valverde weleens van doorslaggevende waarde zijn. 

In deze etappe willen de klassementsrenners zeker geen tijd verliezen. Ook zij zullen dus voorin willen zitten in de finale en een flink stuk meesprinten. Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic heeft een goede punch en kan weleens de darkhorse voor de etappezege zijn. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de eerste etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 
Mathieu van der Poel

**
Wout van Aert | Julian Alaphilipe

*
Primoz Roglic | Peter Sagan | Alejandro Valverde

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Op 25-6-2021 om 10:30 zei TheGallant:

Dank voor jouw uitleg. Heb ook weleens gehoord dat de meeste sportboeken over wielrennen gaan. Valt er zoveel te vertellen over deze sport?

De verhalen 'vanuit de koers' zijn altijd heroïek. In de basis is wielrennen een hele pure sport. Man tegen man en mannen tegen de elementen. Drie weken Tour de France rijden is pittig. Dat soort verhalen boeien. Niet per se wat er op televisie te zien is, maar je hebt gisteren in de eerste etappe ook weer kunnen zien dat er niet veel voor nodig is om een massale valpartij te veroorzaken. Elke renner die valt heeft een verhaal. Het peloton is een mini-maatschappij waar je niet alleen verantwoordelijk bent voor jezelf, maar ook voor de renners om je heen. 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tourtips etappe 2

Met de Nederlander Ide Schelling in de bolletjestrui en heel veel gehavende renners vertrekt het peloton op deze zondag 27 juni voor de tweede etappe van de Tour de France van 2021. Waar de finale gisteren absoluut niet generiek was met een slotklimmetje van drie kilometer, krijgen de renners vandaag opnieuw een stevige finale voor de wielen. Na een rit over 183,5 kilometer met vier klimmetjes van de vierde categorie en één van de derde, moeten de renners als sluitstuk twee keer de Muur van Bretagne op. 

De Muur van Bretagne is te vergelijken met de Muur van Hoei, waar jaarlijks de Waalse Pijl wordt beslist. De Muur van Bretagne is minder stijl, gemiddeld 7%, maar langer en stijler in het eerste gedeelte. De eerste kilometer stijgt de weg tien procent. 

De slotfase is dus zeker te vergelijken met de etappe van gisteren, maar de opbouw van de etappe is anders. Waar gisteren de beklimmingen van de vierde categorie voornamelijk in het begin van de etappe waren gesitueerd, ligt het zwaartepunt van deze etappe echt in het tweede deel. De renners hebben dus een relatief gemakkelijke aanloop naar de finale. Dat is gezien alle pijntjes van gisteren ook niet zo slecht. 

We kunnen derhalve weer een vroege kopgroep verwachten die tot ver in de finale het beeld van de etappe gaat kleuren. Wanneer we dan in de heuvelzone zijn, zullen de ploegen van Deceuninck - Quick Step, Alpecin - Fenix en Jumbo-Visma de achtervolging in handen nemen. Op de eerste passage van de Muur van Bretagne kan de koers ontploffen. Hier kunnen de punchers met goede benen er vandoor gaan en met een select gezelschap de laatste vijftien kilometer afleggen. Het is echter ook een scenario dat hier redelijk gepokerd wordt, iedereen met goede benen zich een beetje verstopt en dat we net zo’n finale als gisteren krijgen waarbij de favorieten pas in de laatste twee, drie kilometer hun duivels ontbinden. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de tweede etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Julian Alaphilipe

**

Primoz Roglic | Mathieu van der Poel

*

Michael Matthews | Wout van Aert | Sonny Colbrelli

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 3

Met Mathieu van der Poel in de gele leiderstrui vertrekt het peloton vandaag voor de derde etappe in de Tour de France. Een etappe waar aan het eind eindelijk, zo is althans de verwachting, de echte sprinters mogen laten zien wat ze kunnen. 

De etappe van Lorient naar Pontivy gaat over glooiende wegen. Slechts twee klimmetjes hebben een kwalificatie voor de bolletjestrui verkregen. Er zijn voor vroege ontsnappers dus weinig punten te verdienen. De etappe over 183 kilometer kent een rustige aanloop naar een technische finale die hoogstwaarschijnlijk in plensende regen moet worden afgewerkt. 

Op weg naar de finish worden de renners over smalle wegen met de nodige verkeersheuvels en zelfs over een bruggetje het centrum van Pontivy ingeleid. Na de brug racet het peloton langs de rivier Blavet hard op een rotonde af. Hier slaat men linksaf en breekt de laatste rechte lijn aan waar de sprinters hun duivels mogen ontbinden. 

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat klassementsrenners enorme risico’s gaan nemen om in de finale vooraan te zitten. De kans op tijdverlies is immers niet zo groot. Dat betekent dat de sprintersploegen in de slotfase vrij spel hebben om hun snelle mannen vooraan af te leveren. De meeste ogen zullen daarbij gericht zijn op de ploegen van Lotto - Soudal en Groupama - FDJ, die met Caleb Ewan en Arnaud Demaré de grootste kanshebbers op de dagzege in hun midden hebben. Ook de ploeg van gele truidrager Mathieu van der Poel zal zich laten gelden. De verwachting is niet dat Van der Poel opnieuw voor de bloemen gaat sprinten, maar met Tim Merlier en Jasper Philipsen heeft Alpecin-Fenix nog twee snelle mannen meegenomen naar Frankrijk. Dark Horse voor de etappezege is wat ons betreft Mark Cavendish. Het Britse sprintkanon van weleer heeft niet meer de explosiviteit om een massasprint op pure kracht te winnen, maar ervaring en inzicht compenseert een boel. Terug aangetrokken door Deceuninck - Quick Step als wegkapitein en leermeester voor sprinters Sam Bennett en Fabio Jakobsen, moet Cavendish deze Tour de kastanjes voor Deceuninck - Quick Step uit het vuur halen in de sprintetappes.

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de derde etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Caleb Ewan 

**

Arnaud Demaré | Tim Merlier

*

Mark Cavendish | Peter Sagan | Wout van Aert

Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 4

De derde touretappe eindigde niet in de voorspelde massasprint, maar in iets dat er op leek. Na twee grote valpartijen in de finale, waarbij wederom de Jumbo-Visma-ploeg niet ongeschonden uit de strijd kwam, waardoor het peloton verbrokkeld was geraakt, ging het in volle sprint wederom mis toen Caleb Ewan, de grote favoriet voor de dagzege, hard tegen het asfalt smakte. 

Einde Tour voor Ewan, groot feest bij Alpecin - Fenix. De kleine Belgische ploeg won zondag natuurlijk al de etappe én de gele trui met Mathieu van der Poel en boekte gisteren een dubbelslag met de sprintzege van Tim Merlier en de tweede plaats van Jasper Philipsen. Van der Poel zelf kwam als zesde over de streep om het feest helemaal compleet te maken. 

Feest was het ook bij Ide Schelling die voor de derde dag op rij in de aanval was en zijn bollentrui terug veroverde op ‘VDP’. Schelling kan de komende dagen op twee oren slapen want tot en met donderdag is er slechts één bergpunt te verdienen. Zijn trui is voorlopig veilig. 

De rest van het peloton likt zijn wonden is vooral gebaat bij een rustige, onenerverende etappe. Laat dat nu net zijn wat er vandaag op het programma staat. Met 150 kilometer is de rit van Redon naar Fougères een van de kortere van deze Tour. Deze etappe zal naar verluidt door de renners worden aangegrepen om door middel van een langzaamaan actie gedurende de eerste vijftig kilometer van de koers te protesteren tegen de gevaarlijke finales die zijn uitgetekend. Een voorbeeld daarvan is de finale van de etappe van maandag die dus ontsiert werd door de nodige valpartijen.  

Renners met klassement ambities en tijdrijders zullen zich vandaag hoogstwaarschijnlijk helemaal niet laten zien. Zij willen vooral heelhuids of in ieder geval niet nog meer gehavend aan de start verschijnen van de tijdrit van woensdag. 

Er zijn twee scenario’s te bedenken voor deze etappe. Of het wordt een massasprint of er gaat een kleine kopgroep vooruit blijven. Er is al sprake van significante tijdsverschillen in het algemene klassement. Het eerste scenario is natuurlijk het meest waarschijnlijk. De vraag is alleen een beetje welke ploegen nog belang hebben bij een massasprint en welke ploegen durven nog te sprinten tegen Alpecin Fenix?

Normaal gesproken zouden sprinters als Ewan, Arnaud Démare en Peter Sagan tot de favorieten behoren, maar alledrie kwamen deze renners gisteren heel hard ten val. Voor Ewan zit de Tour er op en hoe Démare en Sagan er fysiek voorstaan is lastig te voorspellen. De grootste kans op dagsucces is er wederom voor Alpecin Fenix, dat met Van der Poel, Merlier en Philipsen drie kandidaat-winnaars in de ploeg heeft. Van der Poel en Merlier wonnen al, is het vandaag aan Philipsen?

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de vierde etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Jasper Philipsen

**

Mathieu van der Poel | Tim Merlier

*

Mark Cavendish | Mads Pedersen | Wout van Aert

Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 5

Vandaag geen sprinttreinen, punchers en grote valpartijen. De eerste tijdrit staat op het programma. In het verleden stond er traditioneel in de eerste week een ploegentijdrit op het programma, maar de organisatie van de Tour de France heeft er voor gekozen om in deze editie voor een individuele tijdrit te kiezen.

Dat betekent dat het vandaag serieus werk wordt voor niet alleen de tijdrijders, maar ook de klassementsrenners. En dat is voor sommigen gezien de valpartijen de afgelopen dagen zeker geen feestje. Jumbo - Visma had bijvoorbeeld nog wel een paar extra dagen de tijd willen hebben om Primoz Roglic en Steven Kruijswijk nog wat verder op te lappen. Hun tijdritspecialist Tony Martin was de eerste renner die in de eerste etappe tegen het asfalt sloeg toen ‘de mevrouw met het bordje’ per se op televisie wilde komen.

Niet alleen bij Jumbo-Visma is de schade groot. Ook Team Inneos heeft met Geraint Thomas een niet fitte kopman. 

Het voordeel bij het nadeel, dat er volgens Johan Cruijff altijd is, is dat de tijdrit ‘maar’ 27 kilometer is. In het verleden klokten de Tour-tijdritten wel eens boven de 40 kilometer en dan hadden sommigen al een kruis over hun klassement kunnen maken. Met 27 kilometer is de schade nog enigszins te beperken. Dat geldt niet alleen voor de kopmannen die in het verband rijden, maar ook voor de pure lichtgewicht klimmers die niet gemaakt zijn om in de wind over de Noord-Franse wegen te knallen. 

De weersomstandigheden spelen bij een tijdrit ook vaak een rol. Wat betreft lijkt het voor de renners allemaal mee te gaan vallen. Met 21 graden onder een bewolkte, maar droge hemel is het goed fietsen. 

Kanshebbers voor de etappezege zijn natuurlijk tijdritkanonnen als Stefan Küng en Stefan Bissinger. Het is op zich wel treffend dat een race tegen de klok gewonnen gaat worden door een Zwitser. Andere kanshebbers zijn Tadej Pogacar, zo’n beetje de enige kopman die de afgelopen etappes geen schade opgelopen heeft. BORA-Hansgrohe-renner Wilco Kelderman staat er ook goed voor in het algemeen klassement en is zeker geen pannenkoek op de tijdritfiets.

De allergrootste kanshebber op de dagzege én de gele trui, die nu nog in handen is van Mathieu van der Poel, is Wout van Aert. De Belgisch kampioen heeft zich de afgelopen dagen niet gemengd in de sprintduels om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op deze dag. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de vijfde etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Wout van Aert

**

Stefan Küng | Stefan Bissinger

*

Tadej Pogacar | Wilco Kelderman | Kasper Asgreen

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 6

Na de tijdrit van gisteren waarin Tadej Pogacar flink uithaalde naar zijn concurrenten, maar Mathieu van der Poel verrassend genoeg de gele trui behield, staat er vandaag een klassieke sprintetappe op het programma. Met slechts één klimmetje van de vierde categorie kan Ide Schelling bovendien gerust zijn dat hij de bolletjestrui nog minstens één dag in zijn bezit mag houden. 

In de finale hoeven de renners dit keer bovendien geen halsbrekende toeren uit te halen om aan de eindstreep te geraken. Met enkel een paar rotondes die goed te nemen zijn en een paar bochten voordat de laatste rechte lijn bereikt is, behoren de massale valpartijen hopelijk tot het verleden. 

Een sprinters etappe dus. Voorlopig de laatste sprinters etappe. Vanaf morgen gaat het langzaam maar zeker omhoog. Sprintersploegen die nog geen etappezege hebben mogen vieren zullen dus vandaag toe willen slaan. Als eerste denken we dan aan BORA - Hansgrohe, waar Peter Sagan nog niet heeft kunnen winnen. Of de aankomst nu precies op zijn lijf geschreven is, wagen we echter te betwijfelen. De Franse sprinters Arnaud Démare en Nacer Bouhanni zullen zich zeker kansrijk achten voor hun eerste etappezege in deze Tour de France. 

Alle ogen zullen echter weer gericht zijn op het Alpecin - Fenix-trio Van der Poel, Jasper Philipsen en Tim Merlier. Alpecin heeft de beste troeven in de hand om opnieuw voor de ritzege te gaan. We mogen Mark Cavendish natuurlijk niet vergeten. De winnaar van de vierde etappe, die Philipsen overtuigend van zeker lijkende zege af wist te houden, heeft een bak moraal gekregen om ook voor etappezege 32 in zijn Tour-carrière te gaan. 

Tippen doen we zo

We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de vijfde etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Tim Merlier

**

Jasper Philipsen | Mark Cavendish

*

Mathieu van der Poel | Peter Sagan | Arnaud Démare

Link to comment
Share on other sites

disclaimer: ik heb geen verstand van wielrennen.

Elders heb ik gelezen dat Alpecin-Fenix twee sprinters heeft en er tevoren gekozen wordt voor welke er gereden wordt in een etappe.
Waarbij Merlier op de vlakke aankomsten beter uit de voeten kan en Philipsen op de geaccidenteerde aankomsten.

https://www.wielerkrant.be/nieuws/2021-07-01/tim-merlier-of-jasper-philipsen-jonas-rickaert-maakt-bekend-wie-vandaag-mag-sprinten-voor-alpecin-fenix-in-de-zesde-etappe-van-de-tour-de-france

Dit kan natuurlijk desinformatie zijn, maar anders nog moet de wedstrijd op een sprint aankomen en Cavendish verslagen worden.

Met Merlier op 5.00 genoteerd pas ik zeker voor de drie sterren tip.

Edited by Rudi (see edit history)
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

32 minuten geleden zei Rudi:

disclaimer: ik heb geen verstand van wielrennen.

Elders heb ik gelezen dat Alpecin-Fenix twee sprinters heeft en er tevoren gekozen wordt voor welke er gereden wordt in een etappe.
Waarbij Merlier op de vlakke aankomsten beter uit de voeten kan en Philipsen op de geaccidenteerde aankomsten.

https://www.wielerkrant.be/nieuws/2021-07-01/tim-merlier-of-jasper-philipsen-jonas-rickaert-maakt-bekend-wie-vandaag-mag-sprinten-voor-alpecin-fenix-in-de-zesde-etappe-van-de-tour-de-france

Dit kan natuurlijk desinformatie zijn, maar anders nog moet de wedstrijd op een sprint aankomen en Cavendish verslagen worden.

Met Merlier op 5.00 genoteerd pas ik zeker voor de drie sterren tip.

Interessant. Ik vind dit meer een etappe voor Tim Merlier. Juist omdat de slotfase weinig geaccidenteerd is. We zullen het vanmiddag gaan zien. 
Edit: Ik kwam dit bericht tegen: https://www.wielerflits.nl/nieuws/tim-merlier-pas-twee-uur-voor-de-start-weten-we-wie-sprint-jasper-of-ik/
Ze weten het dus zelf nog maar net wie er mag sprinten vandaag.

Edited by Brunsie (see edit history)
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tourtips etappe 7

Na het tweede hoofdstuk uit het boek ‘Sprinten doe je zo’ van Mark Cavendish, gaan de renners vandaag op voor de langste etappe in deze Tour de France. Er staan maar liefst 249 kilometer op een geaccidenteerd parcour op het programma. Renners die de bolletjestrui als doelstelling hebben kunnen maar beter zorgen dat ze vandaag in de finale vooraan rijden. In de laatste honderd kilometer staan er vijf beklimmingen op het programma en voor het eerst in deze Tour moeten de renners een bergje van de tweede categorie op. 

Na de beklimming van de tweede categorie, dalen de renners een kilometer of zes voordat er op acht kilometer voor de streep een colletje van de vierde categorie beklommen moet worden. Na de top is het al dalend op weg naar de finish.

De finale gaat dus snel zijn en zal voor de echte sprinters te moeilijk zijn. Wie kunnen er dan winnen? Nou, eigenlijk iedereen. De verwachting is niet dat de klassementsrenners zich al van voren gaan melden. Met het oog op morgen en overmorgen zullen zij zich nog een dagje willen sparen. Verder is het vrij spel voor iedereen. Dat Mathieu van der Poel door TOTO wordt aangewezen als favoriet voor de etappezege en odds heeft van 1 / 6.85 zegt wel genoeg. 

Tippen doen we zo

We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de zevende etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Mathieu van der Poel

**

Wout van Aert | Julian Alaphilipe

*

Sonny Cobrelli | Peter Sagan | Michael Matthews

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 8

Gisteren was de eerste keer deze tour dat niet één van mijn zes getipte renners de etappe won. Dat is jammer, maar dit koersverloop had je van te voren niet kunnen voorspellen. Ik heb wel enorm genoten van de etappe. 

De etappe van gisteren was echter nog maar het voorspel voor de echte bergetappes die vandaag en morgen op het programma staan. Vandaag in de achtste etappe moet er voor het eerst een etappe van eerste categorie beklommen worden. Het blijft niet bij die ene Alpen-col, want er moeten er maar liefst drie achter elkaar beklommen worden.

De etappe eindigt niet bovenop een berg, maar na de passage van de top van de Col de la Colombiere, moet er nog veertien kilometer gedaald worden. Het maakt het voorspellen van het verloop van de etappe lastig.

Voor het klassement is de hamvraag of de etappe te zwaar is voor Mathieu van der Poel en of Tadej Pogacar er al direct een punt van wil maken om de gele trui over te nemen. Wanneer blijkt dat Van der Poel redelijk mee omhoog kan en Pogacar het geel wil, dan krijgen we een bikkelharde finale waar de gelukszoekers die ongetwijfeld vroeg in de etappe ten aanval trekken geen schijn van kans maken. Wanneer Pogacar het geel nog niet per se wil, zal de etappe zo maar gewonnen kunnen worden door een klimmer of een vroege aanvaller.

Plak daar maar eens namen op. Nou, Wout Poels zou zo’n renner kunnen zijn. Poels kwam gisteren op achterstand binnen en zal niet direct in zijn nek geslagen worden wanneer hij er op de laatste of voorlaatste klim vandoor gaat. Vincenzo Nibali heeft zichzelf wat dat betreft gisteren een beetje in zijn eigen voet geschoten. De Italiaan is niet per se in de Tour om een goed klassement te rijden, maar staat door zijn avontuur met Van der Poel ondertussen ‘gewoon’ weer in de top-10 van het klassement. Die zal dus geen ruimte krijgen om er vandoor te gaan en dat zelfde zal gelden voor Simon Yates, die gisteren ook in de kopgroep zat. 

Naast Poels kun je denken renners als Michael Woods, Ben O’Connor, Guillaume Martin en Warren Barguil als klimmers die kans maken met een demarrage in de zone van de waarheid. Het meest waarschijnlijk is echter dat Tadej Pogacar zijn duivels ontbindt op de beklimmingen en zelf voor de dagzege wil gaan. Nairo Quintana is een geduchte tegenstander voor de Sloveense titelverdediger. Quintana is niet voor het klassement naar Frankrijk gekomen, maar wil vlammen in de bergetappes. 

Darkhorse voor deze etappe is Julian Alaphilippe. Alaphilippe ontbrak gisteren in de kopgroep met Van der Poel en Van Aert en heeft in het verleden bewezen best een eind mee te kunnen over de hoogste bergen. Daarnaast staat Alaphilippe bekend als een uitstekend daler en gezien het feit dat er na de top nog een flink eind gedaald moet worden, is Alaphilippe zeker een renner om in de gaten te houden.

De weersvoorspellingen beloven de finale nog eens extra spectaculair te maken. Rond een uurtje of vier breekt er boven de Alpen een flink noodweer los. Donder en bliksem niet uitgesloten dus het is ook zeker interessant om te bekijken hoe de wedstrijdleiding daar mee om zal gaan. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de achtste etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Tadej Pogacar

**

Nairo Quintana | Julian Alaphilippe

*

Wout Poels | Ben O’Connor | Guillaume Martin

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 9

We kunnen veel zeggen, maar we kunnen niet zeggen dat deze editie van de Tour de France saai is. Gisteren ontplofte de Tour opnieuw. Na de stunt van Mathieu van der Poel en Wout van Aert in de etappe van vrijdag, kwam gisteren de reactie van Tadej Pogacar die ik voorspelde. En hoe! De Sloveen gaf op de één na laatste Col van de dag gas en de concurrentie was gezien. 

De etappe van vandaag is een heel lastige Alpen etappe waarin zes beklimmingen zijn opgenomen. De etappe van 145 kilometer finisht met een aankomst bergop in Tignes. 

Het koersverloop valt voor deze etappe lastig te voorspellen. Na zijn demonstratie gisteren ben je geneigd om weer naar Pogacar te kijken. Het is de vraag hoe eerzuchtig ‘Pogi’ is. Gisteren draaide het hem om de gele trui en was de etappezege niet zo heel belangrijk. Vandaag wil hij misschien wel in het geel winnen om duidelijk te maken dat er maar één renner is die de Tour gaat winnen. Als Pogacar niet per se in de Alpen hoeft te winnen en zich beperkt tot reageren op aanvallen van concurrenten, dan loont het om vroeg in de etappe de benen te nemen. Gisteren bewees de gezamenlijke concurrentie namelijk ernstig tekort te komen ten opzichte van de Sloveen.

Wie gaan we van voren zien? Wout Poels is drager van de bollentrui en zal ongetwijfeld meer punten aan zijn totaal toe willen voegen. Het zou een etappe kunnen zijn voor Nairo Quintana of voor één van de falende INEOS-kopmannen. 

Tippen doen we zo

We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de negende  etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Tadej Pogacar

**

Nairo Quintana | Michael Woods

*

Wout Poels | Ben O’Connor | Richie Porte

Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 10

Na een welverdiende rustdag gaan de renners vandaag verder in de Tour de France. Na het klimgeweld van het afgelopen weekend, krijgen de renners vandaag van de Tour-organisatie de tijd om weer even rustig in het ritme te komen. De overwegend vlakke etappe van Albertville naar Valence over 190,7 kilometer lijkt spek voor de bek van de nog aanwezige sprinters. De wind kan echter nog voor een sensationele etappe zorgen. 

Het is deze Tour nog geen seconde saai geweest en op papier is de tiende etappe zeker niet de meest spectaculaire, maar in deze Tour is niets wat het lijkt. Op voorhand ben je geneigd te zeggen dat deze etappe het prototype is van een overgangsetappe. Met het oog op de bergetappe van morgen zullen de klassementsrenners hun benen willen sparen. Er zal een groep(je) gelukszoekers ontsnappen en al naar gelang sprinters als Sagan, Cavendish en Colbrelli willen winnen, zal er achtervolgt worden tot in de straten van Valence. 

Een ander scenario is dat ploegen die tot nu toe enkel en alleen achter Tadej Pogacar aan hebben kunnen fietsen, de knuppel in het hoenderhok gaan gooien op het moment dat de voorspelde windkracht 5 daadwerkelijk gunstig gaat waaien. De vorming van waaiers zou de etappe een spectaculaire draai kunnen geven.

Mocht het uitlopen op een massasprint dan is Mark Cavendish de grote favoriet. Het herboren sprintkanon beleeft de Tour van zijn leven. ‘Cav’ won al twee etappes en is van plan de groene trui naar Parijs te brengen. Een nieuwe etappezege zou de Brit niet alleen steviger in het groen brengen, maar ook dichterbij het legendarische record van 34 etappezeges van Eddy Merckx. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de tiende etappe ziet ons lijstje er zo uit:

*** 

Mark Cavendish

**

Michael Matthews | Peter Sagan

*

Nacer Bouhanni | Sonny Colbrelli | Jasper Philipsen

Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 11

Na de rustdag van maandag kwam er gisteren inderdaad een relatief rustige etappe waarin de voorspelde massasprint daadwerkelijk beslecht werd en inderdaad door favoriet Mark Cavendish gewonnen werd. Het is fijn om gelijk te krijgen. 🙂

Vandaag staat er een heel ander type etappe op het programma. Als overgangsetappe van de Alpen naar de Pyreneeën vond de Tour-organisatie het een goed idee om de renners over de beruchte Mont Ventoux te laten fietsen. En dan niet één keer, maar twee keer. Toegegeven, de eerste passage over de Ventoux is niet de extreme klim, maar beginnen de renners vanuit de beklimming van een andere col van eerste categorie, de Col de la Liguière. 

Deze passage van de Ventoux is lang, 22 kilometer klimmen, tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%. Na een afdaling draaien de renners terug naar de Ventoux, waar nu een scherpere klim op het programma staat. 15 kilometer tegen een percentage van gemiddeld 8,8% omhoog. 

Na de top van de Ventoux dalen de renners naar finishplaats Malaucene. In de afdaling kunnen goede dalers nog een verschil maken, maar de verwachting is toch dat dit de etappe gaat worden waarin vroege vluchters met redelijke klimbenen kansrijk zijn. De echt goede klimmers staan redelijk kort in het algemeen klassement en zullen niet direct ruimte krijgen van het UAE-Team om te ontsnappen. 

Renners die vandaag zeker vroeg in de aanval willen gaan zijn renners als Michael Woods, Nairo Quintana en Wout Poels. Zij strijden om de bolletjestrui en er zijn voldoende punten te verdienen in deze etappe. Ook Vincenzo Nibali, die al aangegeven heeft op de tweede rustdag uit de Tour te stappen, zal voor zijn kans willen gaan net als Julian Alaphilippe, die met zijn dalers capaciteiten niet kansloos is. Vanuit Nederlands oogpunt is te hopen dat Steven Kruijswijk en Bauke Mollema zich goed genoeg voelen om eens ten aanval te trekken. 

Wanneer het dan in de laatste beklimming van de Ventoux aanvallen gaat regenen van de klassementsrenners zal Tadej Pogacar zich ook nog laten zien. Afhankelijk van de voorsprong van de koplopers op dat moment, is hij dan ook zeker niet kansloos voor de etappezege.

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de elfde etappe ziet ons lijstje er zo uit:

 

*** 

Vincenzo Nibali

 

**

Julian Alaphilippe | Michael Woods

 

*

Tadej Pogacar | Bauke Mollema | Simon Yates

 

 

Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 12

Een loodzware bergetappe met twee beklimmingen van de Mont Ventoux die wordt gewonnen door een sprinter die Milaan - San Remo, Gent - Wevelgem en de Amstel Gold Race gewonnen heeft. Het is eens te meer een bewijs dat in deze Tour de France alles kan. De twaalfde etappe lijkt op papier een gedoodverfde massasprint te worden, maar op het geaccidenteerde parcours blijft er wellicht eens een groepje vluchters vooruit.

Bepalend voor welk scenario het wordt is de wind. Verwacht wordt dat het tijdens de etappe stevig waait. De vorming van waaiers is niet uitgesloten en met de juiste hardrijders bij elkaar in de juiste waaier, is het niet gezegd dat het tot een massasprint gaat komen. 

Wanneer het toch een massasprint wordt, zijn alle ogen natuurlijk opnieuw gericht op Mark Cavendish. De Brit kan van deze achtste juli een historische dag maken. Een overwinning zou hem op gelijke hoogte brengen met Eddy Merckx als renner met de meeste etappezeges in de Tour aller tijden.

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de twaalfde etappe ziet ons lijstje er zo uit:

 

*** 

Mark Cavendish

 

**

Michael Matthews | Jasper Philipsen

 

*

Nacer Bouhanni | Mads Pedersen | Peter Sagan

Link to comment
Share on other sites

Tourtips etappe 13

Na de twaalfde etappe waarin een groep van dertien renners de zegen van het peloton kreeg en vooruit bleef, staat met de dertiende etappe vandaag een soortgelijke etappe op het programma.

Ploegen zonder etappezege en zonder echte sprinter zullen vandaag aan willen grijpen om opnieuw met een vlucht kansrijk te zijn voor een etappe overwinning. Deceuninck-Quickstep zal wel willen werken voor een massasprint, maar de vraag is welke andere ploeg nog met hun mee wil werken. Mark Cavendish toont massasprint na massasprint aan gewoon te snel te zijn voor de concurrentie.

Wanneer er een groepje weg blijft is het tippen van de winnaar lastig. Onderstaande tips zijn dan ook renners die we in de ontsnapping verwachten en die kansrijk zijn voor de zege. Als het een massasprint wordt achten we een inzet op Cavendish het meest waarschijnlijk om winst te maken.

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de dertiende etappe ziet ons lijstje er zo uit:

 

*** 

Soren Kragh Anderson

 

**

Kasper Asgreen | Dylan van Baarle

 

*

Antony Turgis| Greg van Avermaet | Michael Valgren

Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 14

Mark Cavendish schreef gisteren in de dertiende etappe in Carcassonne geschiedenis door zijn 34ste Touretappe te winnen. Daarmee is de Britse sprinter van Deceuninck-Quickstep op gelijke hoogte gekomen met de legendarische Eddy Merckx. De algehele verwachting is dat Cavendish later in deze Tour nogmaals historie gaat schrijven. 

Dat zal echter niet vandaag zijn. De veertiende etappe gaat over te geaccidenteerd parcours om een massasprint te verwachten. De renners krijgen drie cols van tweede categorie en twee colletjes van derde categorie voor de wielen. Omdat de klassementsrenners met het oog op de bergetappe van morgen de benen ook zo veel mogelijk zullen willen sparen, is vandaag de ideale dag voor de aanvallers om vooruit te blijven. 

De eerste naam die ik noteer op mijn favorietenlijst is Jasper Stuyven. De winnaar van Milaan-San Remo heeft zich nog nauwelijks laten zien deze Tour, maar als er één etappe op zijn lijf geschreven is, dan is het de etappe van vandaag wel. Ook andere klassieker mannen zoals Wout van Aert en Julian Alaphilippe kunnen op dit geaccidenteerde parcours goed mee, maar zij hebben al zoveel aangevallen deze Tour. Het is niet ondenkbaar dat zij eens een dagje niet mee zitten. Dark horse voor deze etappe is de oude rot Philippe Gilbert, die we ook nog nauwelijks van voren hebben gezien deze Tour.  

Verder is deze heuveletappe het terrein waarop klassementsrenners die teleurstellen veel goed kunnen maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Deen Jakob Fuglsang van Astana. Een ploeg om vandaag heel goed in de gaten te houden is Bahrain Victorious. Wout Poels zou in de aanval kunnen gaan voor de bergpunten. Hij staat 11 punten achter op bolletjestruidrager Nairo Quintana. Er zijn op de cols van tweede categorie telkens vijf punten te verdienen dus Poels kan theoretisch goede zaken doen vandaag. Zijn ploeggenoten Mohoric en Teuns wonnen al etappes op heuvelachtig terrein en dienen ook zeker niet vergeten te worden voor de etappezege van vandaag. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de veertiende etappe ziet ons lijstje er zo uit:


*** 

Jasper Stuyven

 

**

Jakob Fuglsang | Matej Mohoric

 

*

Philippe Gilbert | Wout van Aert | Julian Alaphilippe

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 15

Na een mooie etappezege voor Bauke Mollema in een verraderlijke heuveletappe, waarin de klassementsrenners inderdaad hun benen grotendeels stil hielden, is het vandaag tijd voor een serieuze bergetappe. De renners moeten maar liefst drie cols van eerste categorie bedwingen voordat de etappe na 191 kilometer finisht in Andorra. 

Naast de drie cols van de eerste categorie, worden de renners ook nog over een col van tweede categorie gestuurd. Gisteren zagen we door de demarrages van Wout Poels en Michael Woods dat de strijd om de bergtrui in volle hevigheid is losgebarsten. Wat ook opvalt is dat renners die strijden om de bergpunten in deze Tour nooit serieus meedoen om de etappezege. Na de bergsprintjes is het beste er wel af of sparen ze krachten voor de volgende dag.

Wat dat betreft is het vandaag waarschijnlijk de beurt aan Nairo Quintana om in het offensief te gaan. Als Wout Poels kan, zal hij mee willen zitten, maar inspanningen zoals die van gisteren kun je niet dagen achter elkaar doen. De vraag of die andere Wout ambities heeft voor de bollentrui wordt vandaag ook hoogstwaarschijnlijk beantwoord. Van Aert was gisteren opvallend afwezig. Is het beste er af? Of plant de alleskunner van Jumbo-Visma iets verrassends voor vandaag?

Het aanwijzen van favorieten voor de etappezege is lastig. De tactiek van Team Ineos is er nog altijd opgericht om de teamgenoten van geletruidrager Tadej Pogacar op te branden en vervolgens de aanval te kiezen. De bergetappes door de Alpen hebben echter aangetoond dat ‘Pogi’ zijn teamgenoten niet per se nodig heeft en prima in staat is om zijn eigen zaakjes te regelen. Bovendien maakt Pogacar bergop een veel betere indruk dan de Ineos-kopmannen bij elkaar opgeteld. 

Het gevolg van de tactiek van Ineos is wel dat de andere renners gedwongen worden om te volgen. Iemand als Wilco Kelderman heeft de adem niet om ook maar aan aanvallen te denken. 

Dat maakt het rijtje favorieten kort. Bovenaan dat lijstje staat Pogacar zelf. De klassementsleider heeft aangekondigd om met ambitie naar Andorra te willen koersen. Gezien zijn huidige niveau maakt zo’n uitspraak hem direct topfavoriet.

De enige renner die deze Tour met succes is weggereden bij Pogacar is Jumbo-Visma renner Jonas Vingegaard. Wanneer hij nog wat wil en kan, is ook hij een kanshebber voor de etappezege. In de afdaling van de Mont Ventoux kon Pogacar Vingegaard nog achterhalen, maar bergop wat de Deen weg. 

En daar houdt het rijtje favorieten eigenlijk wel op. Guillaume Martin, de nieuwe nummer 2 van het klassement, gaat vandaag waarschijnlijk alleen kunnen volgen en waarschijnlijk zelfs dat niet. Ben O’Connor heeft een stevige jas uitgedaan op de Ventoux. Rigoberto Uran, Wilco Kelderman en Alexey Lutsenko zijn volgers en geen aanvallers. Echte klimmers zonder goed klassement zijn op één hand te tellen en branden in deze Tour vaak snel op. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de vijftiende etappe ziet ons lijstje er zo uit:


*** 

Tadej Pogacar

**

Jonas Vingegaard | Richard Carapaz

*
Jon Izagirre | Pello Bilbao | Wout van Aert  

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 16

Na een welverdiende rustdag gaat de Tour de France vandaag haar laatste week in. Aanstaande zondag worden de renners groots onthaald in Parijs, maar voordat het zover is moeten er nog een aantal flinke hobbels, letterlijk, overwonnen worden. 

Dat begint vandaag in de Pyreneeën. Vanuit startplaats Pas de la Cas beginnen de renners niet met een klim, maar juist met een flinke afdaling. Het eerste koersuur van de 169 kilometer lange etappe zal dus in sneltreinvaart voorbij vliegen. Op kilometer 35 is het gedaan met afdaling en buigt de weg langzaam maar zeker omhoog. Het ideale terrein voor vluchters en gelukszoekers. Wout Poels zal scherp moeten zijn op zijn concurrenten in de strijd om de bolletjestrui. Met twee cols van tweede categorie en één van eerste categorie zijn er voldoende punten te verdienen om het de Limburger lastig te maken. 

De renners hebben geluk met het weer. Waar het kwik het afgelopen weekend dik boven de 25 graden kwam, blijft het vandaag met een graad of 18 veel aangenamer voor het peloton. 

Het wordt wellicht wat eentonig, maar gezien de manier waarop er in deze Tour de France gereden wordt en de renners die kleur en smaak aan de wedstrijd geven, moeten we weer aanstippen dat deze rit gewonnen kan worden door aanvallers met klimkwaliteiten en punch. De namen die daarbij het beste bij passen zijn die van Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Alejandro Valverde, die afgelopen zondag nipt tekort kwam voor de ritzege die uiteindelijk naar Sepp Kuss ging. 

Tel bij die favorieten bollentrui-duellisten Michael Woods en Wout Poels op en voeg daar met Magnus Cort Nielsen een darkhorse aan toe en je hebt zes renners die deze etappe zo maar eens zouden kunnen winnen. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de zestiende etappe ziet ons lijstje er zo uit:

 

*** 

Julian Alaphilippe

**

Wout van Aert | Alejandro Valverde

*

Wout Poels | Michael Woods | Magnus Cort Nielsen

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

TourTips etappe 17

Etappe 17. Pyreneeën. Showtime.
De zeventiende etappe van deze Tour de France voert de renners over 178 kilometer van Muret naar Saint-Lary-Soulan, een aankomst bergop een col van buitencategorie.

Normaal gesproken is de Tour de France al beslist. De voorsprong die Tadej Pogacar heeft op de rest van de klassementsrenners is meer dan vijf minuten. Dat gaat de Sloveen niet meer verspelen. Zeg in deze Tour nooit nooit, maar de kans dat de winnaar bekend is, is levensgroot. 

De etappe van vandaag en ook zeker die van morgen wordt vooral een strijd om de plaatsen 2 en 3. Daar zijn nog veel kanshebbers voor want achter Pogacar is het dringen in het algemeen klassement. Het verschil tussen de nummer 2, Rigoberto Uran, en de nummer 9, Guillaume Martin, is minder dan 3 minuten. De Nederlander Wilco Kelderman staat slechts 58 seconden achter de tweede plaats. 

We gaan vandaag dan ook drie verschillende etappes te zien krijgen. De eerste etappe gaat om de etappezege. Gezien de aard van de etappe met oplopende percentages en klimkilometers gaat het de eerste honderd kilometer van de rit aan vroege vluchters zijn die zullen hopen dat ze genoeg voorsprong krijgen om kansrijk te zijn voor de etappezege. Wees niet verbaasd als er tussen die vroege vluchters al renners zitten die hoog staan in het bergklassement. Wout Poels zal super alert moeten koersen om zijn bolletjestrui te behouden.

De pure klimmers zullen in deze fase van de etappe waarschijnlijk hun gemak nog een beetje willen houden. Zij, denk aan O’Connor, Quintana en Chaves, zullen op de eerste of tweede col van eerste categorie hun duivels ontbinden. De vraag is hoe graag Pogacar een bergetappe wil winnen in het geel. ls de Sloveen eerzuchtig dan zal hij op de laatste klim aangaan en is het aan anderen om hem te volgen. 

Die anderen moeten ook met elkaar afrekenen. Uran, Kelderman, Mas, Martin en Lutsenko hebben allemaal aangetoond te kunnen bergop te kunnen volgen, maar zodra er versneld werd kwamen zij direct in de problemen. De enige die Pogacar aangevallen hebben zijn Carapaz en Vingegaard, waarvan Vingegaard de enige is die kan zeggen dat hij eventjes bij de gele trui weg is gereden. 

Tippen doen we zo
We tippen elke etappe zes renners. Onze favoriet kennen we drie sterren toe. Daarna geven we twee renners twee sterren en drie renners, de long shots die vanuit een betting perspectief misschien wel veel interessanter zijn, kennen we één ster toe. Voor de zeventiende etappe ziet ons lijstje er zo uit:

 

*** 

Tadej Pogacar

 

**

Jonas Vingegaard | Nairo Quintana

 

*

Ben O’Connor | Alexey Lutsenko | Rigoberto Uran

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

"By visiting the Onetime Forum, you agree to our Terms of Use,Privacy Policy and We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.